Ga naar inhoud
Bano
Sandane during summer

Over Bano

Het is hartverscheurend om te zien hoe een dierbare zijn levensvreugde verliest als gevolg van aanzienlijke achteruitgang, waardoor zelfstandig functioneren in de badkamer niet langer mogelijk is. Het verhaal van Bano begon vanuit de persoonlijke overtuiging dat badkamers voor ouderen en mensen met speciale behoeften verbeterd moeten worden om de kwaliteit van leven te verhogen.

Centraal in de missie van Bano staat het concept van een badkamerontwerp dat de gebruiker meer waardigheid en een gevoel van autonomie biedt, terwijl tegelijkertijd de zorglast voor verzorgers wordt verminderd.

smiling_old_lady_in_mirror
Bano bathroom shower seat extended

Ontworpen voor zorg

In 1998 bundelden de oprichters van Bano hun krachten en vormden ze een sterk team om de visie van een waardige badkamer voor ouderen te verwezenlijken. Dit team bestond uit ervaren fysiotherapeuten met gespecialiseerde kennis van mobiliteit, vooraanstaande industriële ontwerpers, architecten en leiders in de ouderenzorg in Noorwegen, samen met experts op het gebied van gezondheidszorg. Belangrijk was ook de betrokkenheid van de gebruikers zelf, wier perspectieven van onschatbare waarde waren in het proces.

Een prototype werd ontwikkeld en op verschillende locaties geïnstalleerd om de badkamer in het dagelijks leven te testen. Op basis van verzamelde ervaringen en feedback werd het ontwerp verder geoptimaliseerd.

Het mocht dan wel wat tijd kosten om een echt, goed product te ontwikkelen, het wachten was zeker de moeite waard. Toen het Bano Concept in 2002 werd gelanceerd, waren de reacties buitengewoon positief. “Dit is precies waar we op hebben gewacht. Een functionele badkamer die zowel aantrekkelijk als betaalbaar is.” Inmiddels is het concept uitvoerig getest door duizenden gebruikers en zorgprofessionals in ziekenhuizen, verpleeghuizen en particuliere woningen en zijn we marktleider geworden in Noorwegen. Ook internationaal is het een veelgevraagde oplossing voor gebruikers met speciale behoeften. De reden hiervoor is simpel: Bano is “Designed for care” ofwel ontworpen met de zorg in het achterhoofd.

Bano employee smiling in factory
Factory in Sandane and mountain

Productie en markten

Bano is een internationaal bedrijf met verkoopkantoren in Noorwegen, Zweden, Denemarken, Finland, Duitsland, Zwitserland, Nederland en Spanje. Ons administratieve hoofdkantoor, centrale magazijn en productiefaciliteiten zijn gevestigd in het idyllische Sandane, in het westen van Noorwegen.

Hier worden jaarlijks ongeveer 4000 badkamers ontworpen, ontwikkeld en geproduceerd. Het fabrieksterrein omvat een centraal magazijn dat zorgt voor een efficiënte en veilige logistieke oplossing. Alle producten die in de fabrieken van Bano worden ontwikkeld en geproduceerd, ondergaan een reeks tests en grondige kwaliteitscontroles.

Three employees smiling sitting on sofa in Sandane office

Onze mensen

Wereldwijd werken bij Bano Group meer dan 200 mensen, verenigd door onze passie en toewijding om ervoor te zorgen dat iedereen een onafhankelijk en waardig leven kan leiden. Onze mentaliteit is dat, als de oplossing niet bestaat, wij deze zullen creëren. Dit bevordert een bedrijfscultuur van flexibiliteit en innovatie. Wil je graag bijdragen aan het verbeteren van iemands dagelijks leven? Laat het ons weten.

Bano Group

Gelukkig staat Bano niet alleen in de visie om een zelfstandig en waardig leven mogelijk te maken voor mensen met een beperkte mobiliteit. We maken deel uit van de Bano Group, naast Bano Life en Bano Prefab.

Terwijl Bano zich richt op gebruikers en zorgverleners in de institutionele markt, zorgt Bano Life ervoor dat iedereen thuis kan genieten van een actief en bevredigend leven, met innovatieve hulpmiddelen voor alle aspecten van het leven.

Bano Prefab fabriceert op grote schaal op maat gemaakte badkamerpods van staalgewapend beton. Deze pods zijn ideaal om het Bano Concept toe te passen in nieuwbouwprojecten.

Siri sitting in Eloflex electric wheelchair outdoor
Two employees assembling a Bano Prefab bathroom pod