Ga naar inhoud
Bano

Per Halvor Lunde – Transferspecialist, Noorwegen

We spraken met transferspecialist Per Halvor Lunde over het Bano Draaibare Toilet en hoe dit bijdraagt aan het verlagen van het aantal blessures voor zowel patiënten als zorgpersoneel. Per Halvor is een van de experts die betrokken was bij het ontwikkelen van het Bano concept.

Per Halvor Lunde heeft een achtergrond als zorgverlener, een master in fysiotherapie, is gespecialiseerd in preventie en ergonomie en de auteur van het boek “Transfer Knowledge – Activation, assistance, and training in transfers”. Hij is al 20 jaar bekend als ondernemer en innovator binnen de ontwikkeling van ondersteunende apparatuur voor de zorgsector. Het behoeft dan ook geen uitleg dat Per Halvor brede kennis en ervaring heeft op het gebied van toiletbezoeken voor patiënten van alle categorieën en de risico’s die hierbij komen kijken.

Een revolutie in de zorg

Toen Per Halvor voor het eerst horde over de draaibare toiletbril was zijn reactie – “Fantastisch!” Hij legt uit dat er een behoorlijk Risico gepaard gaat met een toiletbezoek voor mensen met fysieke uitdagingen. Of deze persoon nou te maken heeft met de gevolgen van een beroerte, dementia, visuele beperkingen of andere handicaps.

De specialist zegt: “Badkamers bieden vaak te weinig mogelijkheden voor houvast. Onveilige elementen zoals wastafels zonder handgreep, zwakke douchestangen en gladde vloeren dragen allemaal bij aan de onveiligheid van de badkamer. Veel ongelukken doen zich voor in de badkamer. Dat is precies het probleem dat Bano wil verhelpen en het resultaat hiervan is het Bano Draaibare Toilet.”

Bano Draaibaar Toilet is simpelweg een revolutie! Het zou een vereiste moeten zijn in zorginstellingen. – Per Halvor, Transferspecialist

“Bano Draaibaar Toilet zorgt voor minder transfers, waardoor het risico op valpartijen dealt. Dit wordt bereikt door de zitting van het toilet te draaiden in de richting die je nodig hebt. Gelijktijdig kan de elektrische hoogteverstelling helpen bij het gaan zitten en weer opstaan,” vervolgt Per Halvor.

Hij legt uit dat het toilet patiënten in veel gevallen ook de mogelijkheid biedt het toilet te gebruiken zonder hulp van verplegend personeel. “In staat zijn voor zichzelf te zorgen herstelt ook de vreugde in het leven en het gevoel van zelfwaarde. Bovendien voelt het goed privacy te bewaren in een intieme setting, iets waar we allemaal het belang van in zullen zien.”

Ziekteverlof zal dalen en plezier in het werk zal stijgen

Per Halvor noemt ook een ander belangrijk punt van het Bano concept. “Het is gezonder voor het verplegend personeel want toiletbezoeken gaan gepaard met veel zware tilbewegingen, werk in ongemakkelijke houdingen en uitdagende taken met patiënten in de meest intieme situaties. Door minder belasting voor het personeel zal het aantal ziekteverlofdagen dalen en het plezier in het werk stijgen.”

“Het feit dat er nu een oplossing is voor deze uitdagingen kan de werkbelasting voor personeel en de functionele mogelijkheden voor gehandicapten volledig veranderen. Een win-win situatie voor beide partijen.”, rondt Per Halvor af.

Per Halvor oppert dat aanpasbare hulpmiddelen zoals het Bano Draaibare Toilet een vereiste zouden moeten zijn in zorginstellingen. Op deze manier kan het aantal ongelukken en blessures onder patiënten verlaagd worden, terwijl tegelijkertijd de gezondheid van de medewerkers bevorderd wordt.